0–15 yaş grubunda koruyucu hizmetlere ve ağız-diş sağlığı yönünden gerekli olan tedavi girişimlerine yönelik bilgi ve beceri kazandıran bilim dalıdır. Fakültemiz bünyesindeki bu bölümde çocuk hastalarda uygulanan tedavilerle çiğneme fonksiyonu ve estetiğin kazandırılmasının yanı sıra kötü alışkanlıklarının önlenmesi ve fonasyonun sağlanması amaçlanmaktadır. Koruyucu ve önleyici diş hekimliği uygulamaları ve operatif diş hekimliği uygulamaları bölümde yapılan uygulamalar arasındadır.
SAĞLIKLI DİŞLER, MUTLU ÇOCUKLAR
Geçtiğimiz ay hizmete açılan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz (KSBÜ) Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezimiz Pedodonti Bölümü sayesinde, bölge halkı farklı şehirlere gitmelerine gerek kalmadan, çocuklarını merkezimizde modern olanaklarla tedavi ettirebilecekler.
PEDODONTİ BÖLÜMÜ
Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği), 0-15 yaş grubu çocukların ağız ve diş sağlığını sürdürmesine destek olan, diş hekimliğindeki tüm tedavileri çocuklara uygun olarak gerçekleştiren kapsamlı bir diş hekimliği uzmanlık alanıdır. Diş hekimliğinin ardından “Pedodonti” dalını seçerek kendini geliştiren uzmanlar tarafından, anabilim dalımıza ait 2 adet poliklinikte (tedavi kliniği ve muayene kliniği) hizmet verilmektedir.
Süt dişlerinin ve kalıcı dişlerin sağlıklı olarak sürmesi ve korunması, çocuğun beslenebilmesi ve düzgün konuşabilmesi açısından oldukça önemlidir. Bu amaçla çocuk diş hekimleri tarafından çocuğun çene ve diş gelişimi takip edilerek, buna uygun koruyucu-önleyici uygulamalar ve tedaviler gerçekleştirilmektedir. Anabilim dalımız tarafında yapılmakta olan tedaviler:
- Çocukların beslenme alışkanlığını düzenlemek ve sağlıklı beslenme eğitimleri vermek
- Koruyucu diş hekimliği uygulamaları
- Önleyici diş hekimliği uygulamaları
- Önleyici diş hekimliği uygulamaları
- Restoratif diş hekimliği uygulamaları
- Cerrahi diş hekimliği uygulamaları
- Engelli çocuklarda ağız bakımı
Flor Uygulaması:
Flor, diş minesini asitlere karşı koruyarak dişlerin çürümesini önleyen ayrıca dişin oluşumu sırasında yapısına girerek dayanıklılığını arttıran bir elementtir. Diş çürüğünün önlenmesi ve hassasiyet problemi olan çocuklarda hassasiyetin giderilmesine yardımcı olarak kullanılmaktadır.
Fissür Örtücü:
Dişlerin çiğneme yüzeylerinde bulunan derin oluklar, temizlenmesi zor ve çürüğe yatkın bölgelerdir. Bu bölgeler, şeffaf, renkli veya beyaz fissür örtücüler ile örtülenerek çürük oluşumunu engellemeye çalışılmaktadır.
Kompomer ve Kompozit Dolgular:
Dişlerde mevcut bulunan çürükler, gerekli ise uyuşturularak dönen ve/veya el aletleri kullanılarak tamamen temizlenir, gereken dolgu materyalleri uygulanır. Süt dişlerinin tedavisinde flor salınımı yapabilen ve süt dişi yapısına uygun olan, diş renginde veya farklı renk seçeneklerinde bulunan Kompomer Dolgular uygulanır. Daimi dişlerin tedavisinde diş renginde, daimi diş yapısına uygun Kompozit Dolgu maddeleri uygulanır. Gerekli parlatma ve cila işlemleri uygulanır.
Ampütasyon:
Derin çürüklü ya da travma nedeni ile kırılan dişlerde, çürük ve zayıflamış diş dokularının gerekli ise uyuşturularak uzaklaştırılmasının ardında, krondaki enfekte damar ve sinir dokusunun kısmen veya tamamen çıkarılması işlemi uygulanabilir. Kalan diş dokuları özel dolgu materyalleri ile örtülerek, üzerine dolgu materyalleri uygulanır.
Kanal Tedavisi:
Çocukların süt dişleri ve genç daimî dişlerinde mevcut buluna çürükleri gerekli ise uyuşturularak dönen ve/veya el aletleri kullanılarak tamamen temizlenir, dişin damar ve sinir içeren kısmı tamamen çıkarılır ve dişte mevcut bulunan kanallara pansuman solüsyonları ile gerekli görülen sayıda pansuman yapılır. Kanallar, kanal dolgu malzemeleri ile doldurulur. Kanal dolgusu tamamlandıktan sonra, uygun dolgu materyalleri ya da kronlar uygulanır.
Diş Çekimi:
Bazı durumlarda çürük, dişin canlı kısmına kadar ilerlemiştir ve dişin köklerinde çene kemiğini içeren iltihaplı bir durum gelişebilir. Böyle durumlarda bu bir süt dişiyse ve alttan gelen daimî dişin sürmesi çok yakınsa çekim yapılabilir. Daimî dişin sürme zamanı yakın değilse çekilen dişin yerine bir yer tutucu yapılması gerekir.
Yer Tutucu ve Çocuk Protezleri:
Süt dişleri çürük ya da travmadan dolayı erken kaybedildiğinde, daimî dişin süreceği yeri korumak için yer tutucu yapılmalıdır. Çocuğun ilerleyen yaşlarda düzgün bir diş dizisine sahip olması için daimi dişlerin yerinin korunması gerekir. Yer tutucular, çocukların dişleri ve çenelerine uygun olarak hekim tarafından ölçü alınarak, diş teknisyenleri tarafından hazırlanırlar. Çocukların diş gelişimine ve kayıp diş sayısına göre sabit veya hareketli olarak hazırlanabilirler. Çekilen süt dişinin altındaki daimi dişin ağız içerine sürmesine kadar ağızda kalmalıdırlar.
Çocuk protezleri, yetişkinlerde yapılan protezlerin modifiye edilmiş şekli olup herhangi bir sebeple dişler kaybedildiğinde yapılmakta ve çocuğun estetik, konuşma ve çiğneme işlevlerini yerine getirebilmesini sağlamaktadır.
VATANDAŞLARIMIZ KÜTAHYA’DA HİZMET ALABİLECEK
Kütahya ilinde 2019 nüfus sayımı dikkate alındığında 0-15 yaş grubunda yaklaşık 70.000 çocuk hasta bulunmaktadır. Kütahya’da yaşayan halk, Çocuk Diş Hekimliği alanında hizmet almak için önceden çevre illerdeki üniversite hastanelerine gitmek zorunda kalıyordu. Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi sayesinde ildeki çocuk diş hekimi uzman sayısı ve donanımının artmış olması bölge halkının başka şehre gitmesine gerek kalmadan il merkezinde hizmet almasını sağlamaktadır.
Klinik Dahili Telefonu: 3132